مراحل ثبت شرکت تعاونی : ثبت شرکت تعاونی یعنی ثبت شرکتی که متشکل از اشخاص حقیقی یا حقوقی است و برای تأمین نیازهای مشترک و بهبود وضعیت اقتصادی و اجتماعی تشکیل می‌شود.

شرکت تعاونی از شخصیت حقوقی و از دارایی مستقل  برخوردار هستند. لازم به ذکر است که هرگونه ثبت و تغییرات در شرکت‌­های تعاونی به اجازه وزارت تعاون بستگی دارد.

بنابراین هر کدام از انواع شرکت­‌ها، قوانین و مراحل منحصر به فردی دارند که در مقالات قبل به ثبت شرکت تضامنی، سهامی و … اشاره کردیم.

ثبت شرکت تعاونی

ثبت شرکت تعاونی بعد از شرکت سهامی و شرکت با مسئولیت محدود، رتبه سوم را به خود اختصاص داده است. برای ثبت این شرکت حداقل 7 نفر (2 نفر بازرس، 5 نفر هیئت مدیره) نیاز است.

نیازی نیست اعضای شرکت شغل خاصی داشته باشند تنها کافی است، مجوز ثبت از دفتر اداره کل تعاون شهری که شرکت در آن تأسیس می­‌شود، دریافت شود.

لازم به ذکر است شرکت تعاونی زمانی ایجاد می­‌شود که اساسنامه آن توسط اولین مجمع عمومی عادی شرکت تصویب شود و ساختار هیئت مدیره با تعهد رسمی تعیین شود.

معرفی انواع شرکت تعاونی

شرکت تعاونی بر اساس موضوع فعالیت و نوع عضویت تقسیم ­بندی می­‌شود:

الف موضوع فعالیت

  1. توزیع: نوعی از شرکت­‌های تعاونی است که فعالیت آن در زمینه­‌هایی مثل تهیه و توزیع کالا، مسکن، خدمات و سایر نیازهای اعضای فعالیت است.
  1. مصرف: شرکتی است که به منظور فروش اجناس برای مصارف زندگی است که سود و زیان آن بین شرکا به نسبت خرید هر یک از آن ها تقسیم می‌شود.
  2.  تولید: نوعی دیگر از شرکت­‌های تعاونی که برای اشتغال اعضا در امور کشاورزی، دامداری، دامپروری، پرورش و صید ماهی، شیلات، صنعت و معدن و در آخر عمران شهری و روستایی و … فعالیت می­‌کند.

ب- از لحاظ عضویت

  • عام: شرکتی که عضویت در آن برای همه آزاد است و موسسین می­‌توانند بخشی از سرمایه شرکت را با فروش سهام به عموم مردم تأمین کنند. در ضمن در طول فعالیت شرکت، سرمایه شرکت نباید از ۵ میلیارد ریال کمتر باشد.
  • خاص:­ در این نوع شرکت، عضویت برای گروهی خاص از قبیل کارمندان، کارگران، دانشجویان، کشاورزان، زنان، مشاغل خاص و … آزاد است و معمولاً توسط خود کارمندان تاسیس می­‌شود.

شرکت­‌های تعاونی در چه زمینه­‌هایی فعالیت دارند؟

همانطور که در بالا به آن اشاره شد، ثبت شرکت تعاونی بر اساس موضوع فعالیت تقسیم بندی می‌­شود که می­‌توان به تعاونی­‌های تولید، اعتبارات رایگان خدمات تعاونی و گروه­‌های حرفه‌­ای، تعاونی­‌های کشاورزی، دام، دامپروری، شیلات، پرورش و صید ماهی، تعاونی­‌های معدن اشاره کرد.

تعاونی­‌های جامعه مدنی، تعاونی­‌های توزیع از جمله تعاونی­‌های تجاری، مصرف کنندگان، مسکن، تعاونی­‌های جامع و تعاونی­‌های چند منظوره اشاره کرد.

مراحل تشکيل شرکت تعاونی

  1. در قدم اول موضوع فعاليت شرکت را انتخاب کنید تا متناسب با شرکت تعاونی باشد. در ضمن علاقه و توانایی اعضا و نیاز جامعه را نیز مد نظر داشته باشید.
  2. انتخاب حداقل 7 نفر متقاضی برای تشکيل تعاونی،
  3. تنظیم درخواست تشکیل تعاونی به همراه معرفی سه نفر به عنوان هیئت موسس از بین اعضای اولیه و تکمیل فرم کلیات پيشنهادی مورد نظر.
  4. آماده­ سازی مدارک مورد نیاز برای ثبت شرکت تعاونی،
  5. دریافت موافقت­نامه ازاداره کل تعاون استان تهران یا ادارات تعاون شهرستان­‌های ذیربط، قبل از ثبت شرکت،
  6. بازه زمانی 30 تا 40 روز کاری تا اخذ مجوز از وزارت تعاون،
  7. ارسال نهایی مجوز و اساسنامه اظهارنامه به اداره ثبت شرکت‌­ها،
  8. چاپ آگهی ثبت شرکت تعاونی بعد از 20 الی 30 روز کاری،

نکته! به هنگام انتخاب اسم دقت داشته باشید که علاوه بر رعایت تمام قوانین مربوط به انتخاب نام شرکت‌­ها باید از کلمه تعاونی نیز استفاده شود.

ثبت شرکت تعاونی با چه مقدار سرمایه امکان­‌پذیر است؟

در ثبت چنین شرکتی الزاماً حداقل 51% از سرمایه اولیه باید توسط اعضا تأمین شود. البته به میل خود می‌­توانند تمام سرمایه را متقبل شوند.

در غیر این صورت برای تامین مابقی سرمایه می‌توانند از وزارتخانه­‌ها، سازمان­‌ها، شرکت­‌های دولتی و نهادهای عمومی بدون اینکه عضو آن شرکت تعاونی باشند نیز وام بدون بهره بگیرند.

مدارک لازم جهت ثبت شرکت تعاونی

  1. کپی شناسنامه و کارت ملی هیئت موسس و اعضا،
  2. مدارک تحصیلی اعضا و رزومه کار مرتبط با نوع تعاونی،
  3. تصویر کارت پایان خدمت یا معافیت،
  4. سه نسخه اساسنامه با مهر اداره تعاون مربوطه،
  5. دو نسخه صورتجلسه اولين مجمع عمومی،
  6. دو نسخه صورتجلسه هيأت مديره،
  7. دو نسخه تقاضانامه تعاوني،
  8. دو نسخه شرکتنامه تعاوني،
  9. تکميل فرم تعيين نام به ترتيب اولويت نام­هاي پيشنهادي،
  10. اصل گواهي بانکي مبني بر پرداخت سرمايه تعهدي (حداقل 35% سرمايه)،
  11. اصل مجوز از اداره تعاون مربوطه،
  12. کپی برابر با اصل مدارک احراز اعضا هيات مديره (شناسنامه و کارت ملي).

سخن آخر

شرکت تعاونی یکی از هفت شرکتی است که در ایران اجازه ثبت دارد که شرایط، مراحل و مدارک آن با دیگر شرکت­‌ها متفاوت است.

در صورتی که تصمیم به ثبت شرکت تعاونی دارید، بهتر است با دانش قبلی اقدام کنید و یا از متخصصین این حوزه، کمک بگیرید.