ثبت شرکت تضامنی یعنی یک یا چند نفر از اعضا کلیه مسئولیت­‌ها و تعهدات آن شرکت را تضمین کنند. ثبت این نوع شرکت نسبت به موارد دیگر محبوبیت کمتری دارد، زیرا افراد متحمل مسئولیت زیادی هستند.

اگر به تاریخچه ثبت شرکت تضامنی نگاهی بیندازیم، سابقه‌­ای طولانی دارد که از حقوق روم اقتباس شده و به به شکل فعلی آن، در اروپا رواج یافته است. در حال حاضر شرکت تضامنی  در نظام حقوقی همه کشورها هست، با وجود اینکه مسئولیت شرکاء در قبال طلبکاران زیاد است.

با این وجود، مزیتی دارد که افراد در آن به یکدیگر اعتماد کامل دارند و سرمایه زیادی نیز برای تشکیل شرکت نیاز نیست.

برای ثبت شرکت تضامنی باید …

  1. شرایط کلی در قراردادها از لحاظ شرایط اساسی معامله در نظر گرفته شود، هم­چنین شرکت نامه مطابق قانون تنظیم و امضا شود.
  2. در شرکت نامه باید نام، نوع، موضوع، مرکز اصلی، نشانی کامل شرکت و همچنین اسامی شرکاء یا موسسین و شماره شناسنامه و محل اقامت آن­ها، سرمایه شرکت اعم از نقدی و غیرنقدی، میزان سهم الشرکه شرکا، نحوه تقسیم سود و زیان و فسخ شرکت و… قید شده باشد.
  3. به موجب ماده 195 شرکت نامه باید به صورت سند رسمی تنظیم شود. معمولاً در هنگام تأسیس، اساسنامه‌­ای که در واقع آیین نامه داخلی شرکت است توسط موسسین تنظیم خواهد شد.
  4. تمام سرمایه نقدی تادیه و سرمایه غیرنقد نیز تقدیم و تسلیم شده باشد. این تقدیم سرمایه غیرنقد باید با رضایت تمام شرکا باشد.
  5. چنانچه سهم الشرکه غیرنقدی کمتر از قیمت واقعی خودش تقدیم شود شرکا به ضرر خود اقدام کرده‌­اند به این علت جزء رضایت شرکا شرط دیگری برای این تقویم وجود ندارد.

مراحل ثبت یک شرکت تضامنی

ثبت شرکت تضامنی در دو مرحله مهم خلاصه می­‌شود که شامل:

الف- شرکت ‌نامه تنظیم شود.

ب- شرکت نامه تنظیم شده باید در اداره ثبت شرکت‌ها، ثبت گردد.

ناگفته نماند که ثبت شرکت تنها به این دو مرحله ختم نمی­‌شود و باید به موضوعات دیگری هم توجه داشت. برای این که یک شرکت تضامنی ثبت شود حداقل، حضور دو نفر لازم است که این افراد هم باید عاقل، بالغ و رشید باشند اما چندان مهم نیست تاجر باشند یا خیر.

در ضمن نه تنها اشخاص حقیقی، بلکه اشخاص حقوقی یعنی شرکت‌­ها هم می‌توانند برای ثبت شرکت­‌های تضامنی اقدام کنند. پس در حالت کلی برای ثبت یک شرکت تضامنی باید این مراحل را طی کرد:

  1. گرفتن مشاوره از کارشناسان ثبت شرکت‌­ها،
  2. انعقاد قرارداد با شرکت مربوطه،
  3. تهیه نمودن مدارک مورد نیاز،
  4. امضاء اساسنامه و فرم‌های مورد نیاز،
  5. گذراندن مراحل اداری در اداره ثبت شرکت‌­ها که این کار توسط وکلای ثبت شرکت انجام می‌­شود،
  6. مدارک توسط شرکت آماده شود و به مشتری تحویل دهند.

چه مدارکی برای انجام این کار نیاز است؟

  1. تهیه کردن دو نسخه شرکت نامه و تکميل کردن آنها،
  2. آماده کردن دو نسخه تقاضانامه و تکميل آنها،
  3. تکمیل دو نسخه اساسنامه،
  4. نام‌­های انتخابی باید به ترتیب اولویت در فرم­‌های تعیین نام نوشته شود .
  5. ارائه فیش واریزی،
  6. اگر ثبت موضوع نياز به مجوز داشته باشد، ارائه اصل مجوز فعالیت از مراجع ذی‌­ربط ضروری است.
  7. تصوير مدارک احراز هويت کليه شرکاء و مدیران که برابر با اصل شده است (در صورتی که تعدا شرکا بیش از 12 نفر است)،
  8. ارائه اصل گواهي عدم سوءپيشينه جهت اعضاء هیأت مديره،
  9. دو نسخه صورت جلسه مجمع عمومي موسسين،
  10. دو نسخه صورت جلسه هیئت مديره،
  11. در صورتي که ثبت شرکت توسط وکيل صورت گیرد، ارائه اصل وکالت نامه وکیل دادگستری نیز لازم است.

تفاوت شرکت تضامنی با مسئولیت محدود چیست؟

  1. تفاوت در میزان مسئولیت شرکا در شرکت است، زیرا شرکت تضامنی یک شرکت شخصی است و شرکا در مقابل طلبکاران شرکت مسئولیت دارند، اما در شرکت با مسئولیت محدود همانگونه که از نام آن پیداست مسئولیت شرکا محدود به میزان سهامی است که دارند.
  2. در شرکت با مسئولیت محدود محدود انتقال سهم الشرکه نیازمند تنظیم سند رسمی است و در غیر این صورت اعتبار ندارد، اما در شرکت تضامنی چنین شرطی نیست البته در شرکت تضامنی جهت انتقال سهم الشرکه به دیگری، اتفاق تمامی شرکاء الزامی است. در ضمن در شرکت با مسئولیت محدود رضایت عده‌­ای از شرکا که لااقل سه چهارم سرمایه متعلق به آنها است و اکثریت عددی نیز دارند، ضروری است.

سخن آخر

ثبت شرکت تضامنی شاید مانند دیگر شرکت‌­ها مراحل و شرایط سختی نداشته باشد، اما چون مسئولیت فرد یا افراد تشکیل دهنده بالا است، باید مسئول تمام اتفاقات باشند. بنابراین با فکر و مشورت برای انجام این کار اقدام کنید تا در برابر چالش‌­های پیش بینی نشده به مشکلی برخورد نکنید.