تجارت کالا و خدمات قدمتی دیرینه دارد. بهترین گواه برای امر داد و ستد و تجارت در سطحی بزرگ، جاده ابریشم است که به تنهایی نشان از عظمت تجارت و سراسری بودن آن می دهد. رشد جمعیت و احتیاج به سرمایه گذاری بیشتر باعث گردید تا بعضی از تجار به صورت شراکتی اقدام به خرید یا تولید کالا کنند. به مرور زمان و با پیشرفت اقتصادی  در کنار افزایش روزافزون جمعیت این مشارکت به صورت گسترده تر و علمی تر رواج پیدا کرد. در مقاله پیش رو در مورد تعریف و کلیات شرکت سهامی توضیحاتی خواهیم داد. برای کسب اطلاعات دقیق تر در ارتباط با شرکت ها و شرایط آن ها می توانید از طریق وب سایت ثبت فردا اقدام کنید.

تعریف و کلیات شرکت سهامی

اگر بخواهیم تعریفی از این مقوله بگوئیم بایستی اول این موضوع را توضیح دهیم که شرکت در لغت به معنی شریک شدن و همدست شدن در کاری است. اما از لحاظ قانونی و حقوقی مفاهیم و اقسام متفاوتی دارد. باتوجه به تعریف این همدستی و مشارکت می تواند بین دو یا چند نفر باشد که در رشته های مختلف مانند تجارت، کشاورزی، ساختمانی و دیگر قسمت ها فعالیت می کنند.

با این توضیحات می توان گفت از لحاظ قانون تجارت شرکت های سهامی به آن گروه از شرکت ها اطلاق کرد که سرمایه آن به سهام مساوی تقسیم می شود. در تعریف و کلیات شرکت سهامی مسئولیت دارندگان سهام به مقدار سهام اسمی آن ها می باشد. چون هر شخص به مقدار سهامی که دارد صاحب سود حاصله می باشد نسبت به زیان احتمالی نیز برمبنای سهامی که دارد در برابر بدهی ها نیز به اندازه سهم خود متضرر خواهد شد. حال اگر بنابر اوضاع اقتصادی و مالی یک شرکت سهامی منحل شود و دارایی آن ها برای پرداخت بدهی ها برابرنباشد طلبکار این حق را ندارد که برای دریافت طلب خود به سهام داران مراجعه کند.

انواع شرکت های سهامی، تعریف و کلیات شرکت سهامی

به موجب قانون اصلاح شده تجارت و مواد 4 و5 این لایحه شرکت های سهامی به دو نوع تقسیم می شوند که عبارتند از سهامی خاص و عام که هر کدام قوانین خاص خود را دارند. شرکت های سهامی عام که قسمتی از سرمایه بوسیله مؤسسین و قسمتی دیگر توسط مردم به عنوان سهامدار تأمین می شود. شرکت های سهامی خاص که اعضای آن محدود و سرمایه توسط موسسین تامین می گردد.

انواع شرکت های سهامی، تعریف و کلیات شرکت سهامی

شرکت سهامی خاص

همانطور که قبلا گفته شد می توان گفت شرکتی است که تمام سرمایه آن توسط موسسین ارائه می شود. دردسر تشریفات طولانی سهامی عام را ندارد. در شرکت سهانی خاص مجمع عمومی وجود ندارد و تعداد شرکای آن کمتر از شرکت سهامی عام می باشد. در این شرکت هاعلامیه پذیره نویسی وجود ندارد. در ابتدای کار بایستی  35درصد از سرمایه اولیه در یک حساب خصوصی نگهداری و سپرده شود. در اینجا در مورد خصوصیات شرکت سهامی خصوصی توضیحات مختصری خواهیم داد. از این خصوصیات می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • سرمایه شرکت در هنگام تأسیس نباید کمتر از یک میلیون ریال باشد.
  • تعداد مدیران حداقل 3 نفر است.
  • تعداد سهامداران نباید از سه نفر کمتر باشد.
  • در شرکت سهامی خاص اوراق قرضه قابل انتشار نیست.
  • سهام این نوع شرکت ها قابل معامله در بورس نمی باشد.
  • در شرکت سهامی خاص مسئولیت هر یک از صاحبان سهام محدود به مبلغ اسمی سهام آنهاست. تمام سرمایه توسط اعضای مؤسس بایستی تامین شود.

تعریف و کلیات شرکت سهامی- شرکت های سهامی عام

در تعریف شرکت سهامی عام همانگونه که قبلا گفته شد شرکتی است که بخشی از سرمایه شرکت از طریق فروش سهام به مردم تأمین می شود. ویژگی شرکت های سهامی عام عبارتند از:

  • تشکیل مجمع عمومی موسس در شرکت های سهامی عام ضروری می باشد.
  • در شرکت سهامی عام 20درصد از سرمایه اولیه شرکت توسط موسسین و حداقل 35درصد از سرمایه به صورت حساب جاری در بانک سپرده می شود.
  • سرمایه شرکت سهامی عام حداقل 5میلیون ریال می باشد.
  • اظهارنامه ثبت شرکت بایستی به امضای اعضای موسس برسد.
  • شرکت سهامی عام برای فروش سهام خود باید اعلامیه پذیره نویسی منتشر کند.
  • انتشار اوراق قرضه درشرکت های سهامی عام امکان پذیر است.
  • امضای ورقه تعهد سهم در شرکت های سهامی عام مستلزم قبول اساسنامه و تصمیمات مجامع عمومی می باشد.
  • حداقل تعداد اعضا برای تشکیل شرکت سهامی عام 5 نفر می باشد.

نکته پایانی این که شرکت های سهامی عام بایستی یکی از روزنامه های کثیر الانتشار را برای اطلاع رسانی از تشکیل جلسات عمومی در نظر داشته باشند. چیزی که کلیه اخبار شرکت را تحت پوشش قرار می دهد. این موارد اهمیت زیادی در تعریف و کلیات شرکت سهامی دارد.